Nazad na vrh

Gde Kupiti Šarana U Norveškoj


Gde kupiti sarana Featured

Šaran je prava riblja poslastica za većinu ljudi sa Balkana ali je omiljen na trpezama i u mnogim drugim zemljama pre svega Evrope. Međutim, nije ga lako naći u Norveškoj i što je još gore nema ga uvek.

Mi već poslednjih 7-8 godina kupujemo šarana isključivo u lokalnom Meniju i uvek dobijemo dobru uslugu što ću opisati u ovom članku i pokušati da odgovorim na što više vaših pitanja.

Kada Se Može Naći Šaran U Norveškoj

Ono što je nama poznato šaran se u Norveškoj isključivo može naći krajem Novembra i u Decembru tj. jedanaesti i dvanaesti mesec.

Imamo neproverenu informaciju da se šaran može kupiti tokom dobrog dela godina na Grorudu u Oslu ali mi nikada nismo tamo kupovali niti smo proveravali tu informaciju tako da je možemo prihvatiti sa velikom dozom skepticizma.

Kada Naručiti Šarana U Norveškoj

Mi smo probali nekoliko puta da naručimo šarana već u Oktobru (desetom mesecu) ali smo ustanovili da je to prerano jer dobavljači (uvoznici) ga ne isporučuju Meniju tako da je iz našeg dugogodišnjeg iskustva najbolje naručiti šarana u prvoj polovini ili sredinom Novembra (jedanaestog) meseca.

Tokom godina lutanja u potrazi za šaranom mi smo obišli mnoge Menije u Oslu i okolini ono što smo zapazili šaran je poprilično nepoznata vrsta ribe za prodavce a za same norvežane i da ne govorimo tako da se morate ponekada dobro potruditi da objasnite šta u stvari želite.

Kada naručujete šarana možete da dobijete papir sa Vašom narudžbenicom čisto kao obostrani podsetnik i za Vas i za prodavca koji će Vas uglavnom pozvati kada im šarani stignu u prodavnicu.

Kod mene u kraju već duže vreme radi isti šef na odeljenju ribe tako da se i poznajemo pa sve uradimo na reč i ostavjanje broja telefona za informacije bez ikakvih narudžbenica ali čisto da napomenem da postoji i ta opcija.

VAŽNA NAPOMENA: Najbolje je prilikom naručivanja napomenuti prodavcu da želite šarana bez krljušti tj. poznatiji kao “golać” naravno ako ukus takvog šarana preferirate. Čisto informacije radi na norveškom se to zove “glatkarpe” mada ga neki zovu i “speilkarpe”.

Koliko Dugo Se Čeka Na Isporuku Šarana

Ove godine (2020) je to bilo veoma brzo naručio sam početkom Novembra već sledeće nedelje su imali prvu turu a drugu turu sam uzeo nedelju dana kasnije.

Moram napomenuti da je bilo godina kada je period između naručivanja i isporuke bio veoma dug pa recimo umeo je šaran da stigne i pred sam Božič ali mislim da su i prodavci i dobavljači shvatili da mogu da prodaju veću količinu ako su efikasniji. Sve u svemu situacija je sada mnogo bolja.

Koja Vrsta Šarana Se Može Naručiti

Malo sam načeo tu temu sa prethodnom napomenom ali mi smo kupovali i šarana sa krljuštima takozvanog “divljaka” i bez krljušti tj. kao što sam već napisao takozvanog “golaća”.

Lično mi preferiramo ukus “golaća” a i mnogo ga je lakše očistiti što je mnogim ljudima uključujući i nas veoma bitno.

Šaran bez krljušti

Da još jednom naglasim bilo bi dobro prilikom naručivanja napomenuti da hoćete isključivo “glatkarpe” (“speilkarpe”) kako biste izbegli nedoumica prilikom preuzimanja robe. Zato možda nije loše da zatražite narudžbenicu prilikom naručivanja kako biste to imali napismeno i izbegli neprijatnosti i nesporazum pogotovo ako do sada niste saradjivali sa prodavcem jer kao što napisah mnogi prodavci i ne znaju mnogo o šaranima.

Koliko Košta Šaran U Norveškoj

Tokom godina potrage za šaranima ili kupovine šarana u raznim Menijima naišli smo na različiti cene u istoj godini jer mnogi prodavci ga nemaju u cenovniku pa onda najčešće po ličnoj proceni “odvale” cenu neke ribe koju već imaju u cenovniku i to najčešće neku od skupljih. (Ko da naručuješ pesmu “Nesanicu” pa kaže: “Gde baš tu najskuplju?” 🙂 )

U takvim Menijima nikad nismo hteli da kupujemo šarane eventualno ja bih čisto testirao i ponudio im neku malu cenu ako žele da ga prodaju po toj ceni tj. cenkao bih se sa njima čisto zabave radi.

CENA BEZ POPUSTA: Ove godine (2020) cena kilograma šarana je 165 NOK ali se može dobiti i dobar popust koji ću Vam uskoro objasniti.

Moram da napomenem da ove godine (2020) smo prvi put dobili šarane koji su bili već očišćeni od iznutrica tako da je već i ta cena od 165 NOK veoma povoljna s obzirom da je procenat otpadaka drastično smanjen kada je šaran već očišćen a mnogo je manje posla oko daljeg sređivanja na opšte zadovoljstvo moje lepše polovine 🙂 .

Takođe možete tražiti od lokalnog prodavca da Vam dalje očisti šarana ali mi nismo to nikada radili. Ja lično volim da ga sam sredim i isečem na komade debljine koja je dobra i laka za pečenje plus da pripremim glave i repove za riblju čorbu što verovatno prodavac ne zna da uradi kako bih ja to voleo.

Kako Dobiti Popust Na Kupovinu Šarana U Norveškoj

Pošto ovogodišnju cenu znate sada je trenutak da Vam objasnim koliki je popust i kako ga dobiti u Vašem lokalnom Meniju.

CENA SA POPUSTOM: Meni inače ima svakog utorka riblji dan gde se riba prodaje sa 30% popusta tako da kupovina šarana nije izuzetak. Mi smo ove godine preuzeli naše šarane u utorak onda cena sa popustom je bila neverovatnih 112 NOK što uz činjenicu da su šarani već očišćeni od iznutrica čini tu cenu bagatelom.

Račun sa popustom

Međutim, moram i da Vam napišem moje ovogodišnje iskustvo sa kupovinom šarana i dobijanje popusta.

Ja sam dobio šarane iz dve ture u razmaku od nedelju dana jer u prvoj isporuci nisu imali dovoljnu količinu pa sam otišao i drugi put.

Prvi put su mi zalepili punu cenu šarana (nalepnica) uz objašnjenje da kad dođem na kasu tamo će mi automatski biti zaračunato 30% popusta. Kao što možete i da pretpostavite kao prvo uvek sam na oprezu pa proveravam cenu i kao drugo sistem im nije radio dobro pa sam platio punu cenu.

Naravno odmah sam na to reagovao i onda sam nažalost morao da se vraćam na riblji odeljak i da im objasnim u čemu je problem. Prodavac mi je uz izvinjenje i objašnjenje da inostrana riba nije dobro pokrivena njihovim sistemom popusta napisao ručno knjižno odobrenje i ja sam se ponovo vratio na kasu i tamo dobio svoj novac tj. popust nazad.

Sve ukupno 412 kruna što nije za bacanje moraćete se složiti.

Drugi put su prodavci bili predusretljivi i odmah su mi zaračunali cenu sa popustom (što možete i videti na računu gore) da ne bih imao neprijatno iznenađenje na kasi što je odlična usluga i za poštovanje a tako se i dobija veoma lojalna mušterija. Svaka čast.

Zašto Norveški Marketi Naručuju Šarana

Verovatni ste pomislili da norveški marketi naručuju šarana u decembru najverovatnije zbog pravoslavnih vernika koji slave Svetog Nikolu. E pa ako je tako moraću da Vas razočaram.

Veoma često su me prodavci u ćaskanju pitali da li sam Poljak kada im kažem da hoću da naručim šarana a razlog tome je što Poljaci na svojim božićnim trpezama imaju pripremljenog šarana. Pa pošto je poljska dijaspora u Norveškoj mnogo veća nego recimo balkanska onda je zakon potražnje i ponude na strani Poljaka.

Moram da napomenem da ima naravno veoma iskusnih prodavaca koji znaju i o Svetom Nikoli i o običajima slave u Srbiji. Možda ne mogu da se sete kako se slava zove ali znaju o čemu se radi što je za svaku pohvalu. Čak moj lokalni prodavac je mlađi dečko koji mi je pričao da je bio u Beogradu u provodu.

Splavovi su izgleda nadaleko poznata tekovina noćnog život u srpskoj prestonici. Izvinjavam se zbog male digresije ali mi je priča bila interesantna pa sam hteo da je podelim sa Vama.

Kako Dobro Posoliti Šarana

Ovo pitanje je stvar ukusa ali ja preferiram dobro posoljenog šarana onda je i vino lepše bar po meni kao obavezni dodataka dobro spremljenog tj isprženog šarana.

Kada kupujem šarana ja obavezno uzmem i jednu kesicu morske soli koja nije skupa, mislim da je otprilike nekih tridesetak kruna ako se nevaram.

Volim da vodim računa o veličini komada koje sečem i kada ih isečem ređam ih u lonac red ribe red soli kao što možete da vidite na slici dole.

Tako posoljenu ribu ostavim da odstoji neko vreme, recimo pola sata do 45 minuta i onda samo ribu isperem pod mlazom hladne vode malo iscedim i spremna je za pakovanje i zamrzavanje ili spremanje ako želimo da je odmah degustiramo.

Soljenje šarana

Tako usoljena riba je dobrano slana, meso malo pobeli ali to nije ništa neobično i što je nekima bitno so pokupi višak krvi koja može da se stvori prilikom sečenja ili ako riba nije dobro očišćena ili isprana prilikom sečenja.

Kada ribu spremamo onda nema nikakvog soljenja već samo je odmrznemo i ide na prženje ako Vam je to preslano onda je možete dodatno oprati vodom i posušite pre pečenje.

Iskustvo je majka uspešno posoljene ribe tako da je najbolje da probate i nađete sopstveni metod.

Kako Pripremiti Šarana

Većina Vas sigurno zna kako da pripremi i kako vi i vaši gosti vole šarana. Mi lično preferiramo prženog šarana u tiganju a od repova i glava pravimo riblju čorbu.

Ako Vas interesuju naši recepti onda pročitajte recept za prženje šarana a recept za riblju čorbu ću napisati kad je uskoro budem spremao.

Evo i jedne sličice sa nedavne riblje gozbe. Prijatno.

Przenje Sarana Featured
Prženi šaran

Gde Se Može Pecati Šaran U Norveškim Vodama

Šaran se sve više odomaćuje u norveškim vodama uglavnom jezerima. U Oslu ga ima u Ulsrudvannu koji nije daleko od nas.

Za nas na Balkanu je šaran neka vrsta kapitalne ribe i u mnogim krajevima se smatra lov na šarana kao vhunac ribolovačke veštine.

Mada mora se priznati da je Norveška mnogo poznatija po ribama iz porodice pastrmki nego ribama iz porodice šarana ali eto malo egzotike za Norvešku. Što je za nekoga uobičajno za nekoga je egzotika i obrunuto to samo svet čini jedinstvenim i interesantnijim.

Inače šaran se može naći i u:

  • Damtjernet i Lier
  • Steinmalen i Tønsberg
  • Lundevannet i Skien
  • Sluppantjern i Kragerø
  • Patterødtjern ved Moss

Bistro!

Dejan Mladenović

Biće mi drago da podelim pre svega svoje iskustvo sa Vama o mom putu integracije u norveško društvo tako da sve što ste želeli da pitate u vezi života, rada, putovanja, integracije u norveško društvo a niste imali koga... Pa vi pogledajte na mom sajtu nadam se da ćete naći mnogo korisnih informacija.

Najnoviji članci