Nazad na vrh

Kako aplicirati za radnu dozvolu u Norveškoj


Kako aplicirati za radnu dozvolu u Norveškoj

Sama procedura može da se razlikuje ako ste u Oslu ili izvan njega u smislu da li Vam je ceo postupak na jednom mestu ili morate ići na više lokacija i da li možete aplicirati online pa doći lično u zakazano vreme ili idete bez najave i tome slično. Ja sam aplicirao u Oslu i moje iskustvo je odatle ali mislim da je veoma slično i u drugom mestima.

Potrebna dokumenta za radnu dozvolu u Norveškoj

Sada može da se dobija a po potrebi i da se odštampa ček lista sa spiskom dokumenata koje treba imati prilikom apliciranja. Za ček listu pogledajte na sajtu UDI (UDI – ček liste)

U svakom slučaju dokumenta koja sam ja imao kod sebe:

 • Diploma sa fakulteta: original i prevod na engleskom (može i norveškom) overen kod ovlašćenog prevodioca,
 • Sertifikati: originali i prevodi (ako je to potrebno, pošto su mi sertifikati bili na engleskom onda ih je tip u policiji samo kopirao i overio),
 • Kopija pasoša i to sve stranice (ja sam kopirao pasoš pre nego što sam došao u Norvešku tako da je tip iz policije samo kopirao stranicu koja se razlikovala a to je stranica gde je bio pečat mog poslednjeg ulaska),
 • Jedna fotografija, veličine kao za pasoš,
 • Ugovor o radu koji se dobija od poslodavca,
 • Uplata troškova procesuiranje. Za cenu pogledajte na sajtu UDI.

Ugovor od posladavca se dobija nakon uspešno obavljenog intervjua za posao a te korake sam objasnio u članku Kako tražiti posao u Norveškoj – Korak po korak gde se detaljno možete informisati o svemu.

Kako tražiti posao u Norveškoj
Kako tražiti posao u Norveškoj – Korak po korak

Formulari koji se popunjavaju: (najbolje je pitati devojke koje rade u centru za strane zaposlene koje formulare treba popunjavati za prvu radnu dozvolu)

 • Formular za izdavanje prve radne dozvole koji se predaje policiji
 • Formular za poresku kartu koji se predaje poreskoj upravi
 • Formular za emigraciju ili tako nešto koji sam ja predao isto u poresko ali mislim da se tiče Državnog/Narodnog Registra (Folke Register).

Opciona dokumenta: ja sam poneo sa sobom i još neka dokumenta koja sam smatrao da bi mogla da pomognu da dobijem lakše ili brže radnu dozvolu.

 • Dokument o profesionalnom iskustvu: dobio sam od svih svojih prethodnih poslodavaca opis zaduženja na poslovima na kojima sam radio u tim kompanijama. Imao sam srpske originale na memorandumu kompanije i prevode na engleski overene od zvaničnog sudskog prevodioca.
 • Pismo od poslodavca u Norveškoj u kome mole Centar za strane zaposlene da mi izdaju radnu dozvolu u što kraćem roku. To pismo sam pokazao tipu u policiji ali mi je on rekao pošto je kompanija u kojoj ću raditi veoma poznata i uticajna da mi nije potreban tako da ga on nije uzeo.
 • Radnu biografiju sam imao ali je nisam predavao.

Gde aplicirati za radnu dozvolu u Norveškoj

Aplicirao sam u centru za strane zaposlene u Oslu a sada je sve to na jednom mestu u ulici Schweigaards gate 17. Detaljnije za adresu, radno vreme i ostale informacije pogledajte u sekciji korisni linkovi na kraju ovog članka.

Napomena: Mislim da se sada vreme posete zakazuje isključivo online preko vebsajta što nije bio slučaj u vreme kad sam ja aplicirao tako da Vas ne zbunjuje moja priča o šetkanju tamo i ovamo.

Link na UDI portal za online apliciranje Vam je ovde.

Procedura apliciranja za radnu dozvolu u Norveškoj

Ja nisam ništa uplaćivao već sam uzeo broj za čekanje u redu za policiju (queue number) i kad sam došao na red i predao dokumenta onda mi je tip rekao da je sve u redu i da mogu da odem da uplatim za izdavanje radne dozvole i da mu donesem uplatnicu. Kada sam mu predao sva dokumenta i uplatnicu napisao mi je na papiriću za čekanje da ne moram da čekam u redu za poresku kartu već samo kada bude prvi slobodan šalter da ga pokažem službeniku i predam formulare što sam ja i uradio i oba formulara sam predao tom tipu jer mi je on rekao da sve to mogu da odradim kod njega.

Kada ste sve ovo uradili možete da odahnete i čekate narednih (pet radnih dana) onda dolazite u centar za strane zaposlene ponovo da vam kažu da li je radna dozvola odobrena. Ako jeste onda ćete dobiti nekoliko papira u centru sa kojima idete u policiju u ulici Storgate 33 kod Gunerious tržnog centra, veoma lako je naći, gde ćete se javit tipu na ulazu i on mi je rekao da ne moram da čekam na red već po čim se neki od šalter 1-5 oslobodi da predam dokumenta koja sam dobio iz centra, jednu fotografiju koju vam vraćaju i pasoš kako bi vam udarili radnu/boravišnu dozvolu. Radno vreme policije mislim da je do 4 po podne ali nisam siguran. U centru za strane zaposlene možete dobiti mapu gde se policija nalazi i pitati za radno vreme.

Napomena: Sada se ne ide u policijsku stanicu u Storgate 33 već se sve može obaviti na jednom mestu u Centru za strane zaposlene (Schweigaards gate 17, Oslo).

Nakon pet do sedam dana na kućnu adresu ćete dobiti poresku kartu i jedinstveni broj u Norveškoj (privremeni ili stalni) ova dokumenta vam trebaju:

 • da biste mogli da otvoriti račun u banci,
 • da biste mogli da sklapate ugovor o stanovanju,
 • da bi poslodavac mogao da vam obračunava porez i isplaćuje platu kada otvorite račun u banci.

INFO : Kako se otvara račun u banci u Norveškoj možete pročitati u članku Kako otvoriti račun u banci u Norveškoj

Kako otvoriti račun u banci u Norveškoj
Kako otvoriti račun u banci u Norveškoj

Korisni saveti:

 • Kada predajete formular za poresku kartu onda možete da tražiti koverat za promenu adrese tako da ne morate da dolazite lično nego samo pošaljete pismo o promeni adrese kako bi vaši podaci o stanovanju bili aktuelni.
 • Administracija im je malo spora tako da trebate imati malo strpljenja i najbolje je doći što ranije kako biste imali dovoljno vremena da popunite sve formulare, uplatite za radnu dozvolu i sačekate na red pošto ume da bude gužva.
 • Ukoliko vidite da posle sedam dana niste dobili nikakvo obaveštenje da vam je radna dozvola gotova najbolje je malo dosadjivati tj. raspitivati se šta je sa statusom vaše radne dozvole.
 • Možete tražiti broj na kome se možete raspitati ako niste dobili poresku kartu i jedinstveni broj u Norveškoj do odredjenog roka, obično pet do sedam dana.
 • U podnaslovu lično iskustvo pročitajte kakve sam ja “muke” imao i kako se sve rešilo.

Važni brojevi telefona i adrese:

Centar za strane zaposlene
Adresa: Schweigaards gate 17, Oslo
Radno vreme:
Od 15-tog Maja do 14-tog Septembra:
Ponedeljak – Petak, 9 a.m. – 2.30 p.m.
Od 15-tog Septembra do 14-tog Maja:
Ponedeljak – Petak, 9 a.m. – 3 p.m.
Internet: https://www.sua.no/en/

UDI
Adresa: Hausmannsgate 21, preko puta Anker hostela nije daleko od Oslo S centralne stanice
Telefon: 23 35 16 00 radno vreme za raspitivanje preko telefona (09:00 – 14:00), budite uporni i strpljivi jer se čeka na uspostavljanje veze i po nekoliko minuta
Internet: http://www.udi.no/
email: [email protected]

Skatt – poresko, raspitivanje u vezi poreske karte
Telefon: 800 80 000
Poštanska adresa: SKATT OST, 0630 Oslo
Radno vreme:
Pon – Pet (osim Čet) 09:00 – 15:00
Čet 09:00 – 17:00
Internent: http://www.skatteetaten.no/
Email: [email protected]

Lično iskustvo u vezi radne dozvole u Norveškoj

Voleo bih da podelim sa Vama o svom iskustvu u dobijanju radne dozvole i kako se sve završilo. Opet španske serije…

Ja sam strpljivo čekao da prođe sedam dana i otišao sam do Centra za strane zaposlene očekujući da mi je radna dozvola gotova i da ću moći da istog dana ispečatiram pasoš.

Međutim kada sam došao u Centar dobio sam odgovor da mi radna dozvola nije gotova i dobio sam papir da proverim u UDI šta je sa mojom radnom dozvolom. Zbunjen zašto nisam dobio radnu dozvolu odlučio sam da odem lično u UDI umesto da zovem telefonom. Otišao sam do Hausmannsgate 21 preko puta Anker hostela uzeo broj za čekanje što je inače pravilo ovde za bilo koji red

Kada sam došao na red i objasnio službenici o čemu se radi, ona je zvala nekoga telefonom i pričala u vezi moje radne dozvole i objasnila mi da se oni izvinjavaju zbog toga što moram da čekam na radnu dozvolu i da ću je dobiti do kraja istog dana ili do kraja sutrašnjeg dana.

Sutra dan sam ponovo došao u Oslo i rešio da sačekam do kraja radnog dana pa da onda proverim da li je radna dozvola gotova. Međutim malo sam se prekombinovao i nisam znao da je radno vreme UDI do 14:00 a da je moguće UDI zvati telefonom do 14:30 tako da sam zakasnio da uđem unutra jer me službenik obezbeđenja nije puštao unutra.

Odmah sam pozvao broj telefona koji sam dobio u Centru za strane zaposlene posle nekog čekanja od pet minuta dobio sam vezu. Službeniku sam rekao šta me interesuje i dao mu moj referentni broj. Bio sam presrećan kada mi je rekao da mi je radno dozvola gotova. A onda je usledilo oduševljenje iako sam dobio prvu radnu dozvolu dobio sam je na tri godine tako da sledeća radna dozvola će mi biti za stalno.

Bio sam presrećan ali pošto sam imao još samo petnaest minuta do zatvaranja Centra za strane zaposlene. Požurio sam tamo i u poslednjim sekundama sam pritisnuo dugme za čekanje na red. Žena na šalteru samo par trenutaka pre toga ustala se sa svog radnog mesta i htela da završi dan kada je videla da ima još jedan broj za čekanje. Rekao sam joj da mi je radna dozvola gotova i da bih hteo da idem u policiju da dobijem pečat u pasoš. Sačekao sam par minuta da dobijem odgovarajuće papire, mapu gde se policija nalazi i otišao do policije da dobijem radnu dozvolu u pasošu.

U policiji sam sačekao da se oslobodi bilo koji od pet šaltera kako mi je rekao službenik obezbeđenja, predao sam jednu fotografiju koju mi je službenica posle skeniranja vratila i lupila mi je pečat u pasoš.

Sve u svemu sve se dobro svršilo iako sam tih sat vremena jurio kao manijak od UDI do Centra za strane zaposlene pa opet nazad do policije.

Napomena: Kao što sam rekao sada je ta procedure pojednostavljena jer su sve smestili na jednom mestu pored Bus terminala.

Sve je lako kad si mlad…

P.S. A i nisam baš došao mlad u Norvešku. Više mi pristaje pesma: prođe leto trideseto godina mi žao nije…

Sledeći korak – Počinjete sa radom u Norveškoj

Kada ste dobili radnu i boravišnu dozvolu imate legalnu osnovu da počnete i zvanično da radite odnosno kako ste se već dogovorili sa poslodavcem.

Ja sam imao tačno definisan datum kada počinjem da radim ali znam da neki moji poznanici koji su radili kao medecinari mogli su da rade i kada im radna i boravišna dozvola nisu završeni ali im nije bilo moguće da primaju platu jer nisu imali poresku kartu i nisu mogli da otvore račun u banci što baš i nije sjajno jer život u Norveškoj nije ni malo jeftin da bi se moglo dugo opstati bez prihoda.

INFO: Samo iskustvo prvog dana na poslu možete pročitati u članku: Kako izgleda prvi dan na poslu u Norveškoj

Kako izgleda prvi dan na poslu u Norveškoj
Kako izgleda prvi dan na poslu u Norveškoj

Ako smatrate ovaj članak korisnim i osećate potrebu da nagradite moj trud cenom jedne kafe, donirajte ovde

Dejan Mladenović

Biće mi drago da podelim pre svega svoje iskustvo sa Vama o mom putu integracije u norveško društvo tako da sve što ste želeli da pitate u vezi života, rada, putovanja, integracije u norveško društvo a niste imali koga... Pa vi pogledajte na mom sajtu nadam se da ćete naći mnogo korisnih informacija.

Najnoviji članci