Nazad na vrh

Kako izgleda polaganje vožnje za dobijanje vozačke dozvole u Norveškoj


Kako izgleda polaganje vožnje za dobijanje vozačke dozvole u Norveškoj

Gde se aplicira u Oslu?

Lokacija:
Statens vegvesen – Risløkka trafikkstasjon
Østre Aker vei 50, 0581 OSLO

Telefon: 815 22 000

Radno vreme:
ponedeljak 09:00-15:15
utorak – petak 08:00-15:15

Vebsajt: Statens vegvesen

Potrebna dokumenta za zamenu vozačke dozvole u Norveškoj

Dokumenta koja treba imate kod sebe su:

 • srpska (iz Vaše zemlje) vozačka dozvola
 • pasoš
 • skatt sør (dokument u kome piše od kada ste registrovani u Norveškoj)
 • obrazac koji se popuni kod njih (ima i engleska verzija Application for driving licence)

Procedura za zamenu vozačke dozvole u Norveškoj

Napomena: Ovo je procedura iz 2009-te godine.

Mislim da je sada polaganje kao i za nove vozače u Norveškoj tj. polaže se i teoretski test i vožnja. Ja sam imao samo vožnju.

 • službenik iskopira srpsku vozačku i preda ti kopiju a original zadrži koji se vraća u Srbiju kada dobiješ Norvešku dozvolu
 • dobijaš privremenu vozačku dozvolu sa kojom možeš da voziš po Skandinaviji i ona važi tri meseca tako da se stalno obnavlja svaka tri meseca
 • Rok za polaganje vožnje je godinu dana od kad si registrovan u Norveškoj, ne od kada si predao srpsku vozačku dozvolu.
 • Ako do tog roka ne položiš test voznje onda “džabe smo krečili” moraš sve iz početka što u Norveškoj košta kao Petra kajgana.

Napomena: Rok za polaganje je godinu dana od kada si registrovan u Norveškoj a ne od datuma kada si prvi put predao zahtev za dobijanje privremene dozvole.

Po meni glupost je što se oduzima dozvola i šalje nazad u zemlju odakle dolazite. Ako sam dokazao da znam da vozim u Norveškoj i u Srbiji onda trebam da imam obe dozvole a ovako imam problem kad vozim u Srbiji sa norveškom dozvolom sopstveni auto iz Srbije.

Pismo iz Statens Vegvesena

Nakon nekih dve nedelja posle predavanja srpske vozačke dozvole dobio sam pismo od Statens vegvesena u kome me obaveštavaju:

 • do kog roka moram da položim test vožnje,
 • koliko me šta košta,
 • do kad će mi važiti vozačka kada položim itd.

Sa tim papirom mogu da idem u školu da počnem časove vožnje.

Časovi za vozački u Norveškoj

Instruktor mi je bio pakistanac, OK dečko nije mnogo folirao i lagao a mogu reći da sam od njega dosta i naučio. Bilo je i stresnih trenutaka ali sve je to deo obuke, navlačio me je na veliki broj situacija koje su nove za mene ali na taj način sam dosta i naučio. Kasnije u razgovoru sa mnogim našim ljudima koji već voze u Norveškoj ali još uvek nisu promenili vozačku a nisu ni imali časove vožnje shvatio sam da nisu ni svesni mnogih razlika koje se nauče u školi.

U tom pogledu zahvalan sam Amiru instruktoru na dobroj obuci. Uzeo sam pet časova vožnje i to je po meni bilo sasvim dovoljno da se naviknem na auto, nova pravila i steknem kakvu takvu rutinu u vožnji po Oslu, i naravno upoznam neke delove Osla u kojima nikada nisam bio.

Vozio sam super komforni BMW dizelaš sa gomilom uređaja na koje ja nisam navikao. Na dan polaganja vozio sam malu Toyota Corolu koja je mnogo sličnija mom Dačia Loganu tako da mi je taj auto bio mnogo komforniji za vožnju i odmah sam se navikao na njega.

Drugačija pravila za vožnju u Norveškoj

Nekoliko najvažnijih pravila koja sam naučio u Norveškoj a malo su drugačija nego kod nas:

 • Kružni tokovi. U Norveškoj je mnogo više kružnih tokova nego klasničnih raskrsnica na koje smo mi navikli. Zbog toga imaju nekoliko pravila kako se prilazi kružnom toku kako se vozi u samom kružnom toku tj. koja putanja se bira, kako se koristi žmigavac, kružni tokovi sa tri, četiri i više izlaza. U praksi oni najčešće nepoštoju ta pravila ali je zato i najveći broj nezgoda baš upravo na kružnim tokovima.
 • Imaju znakove za priključenje auto putu ili putu rezervisanom za motorna vozila sa crnim i crvenim strelicama i džentlmentsko pravilo da se medjusobno pomažu/propuštaju kada su crvenim trakam što uglavnom poštuju bar ono malo što sam ja video dok sam vozio
 • Imaju znak stop sa pomoćnom tablom koji te obaveštava da stvarni znak stop je toliko metara iza koliko piše na pomoćnoj tabli tako da je to prvi put bilo za mene zbunjujuće ali sam se navikao.
 • Imaju pravilo desne strane ali veoma često može da se desi da onaj ko ti dolazi sa desne strane prilazi iz neke male uličice a ti moraš da ga sačekaš iako voziš na mnogo širem putu i ako nisi pratio znake možda ti se učini da si na glavnom putu a u stvari nisi, što je kod nas najčešći slučaj.
 • Imaju kutije u kojima je moža a možda i nije foto kamera (foto boks) za proveru brzine kretanja
 • Sada imaju i kamere koje mere prosečnu brzinu na određenoj deonici puta
 • Ponekada imaju kontrole da li držiš odstojanje od automobila koje im je 2 sekunde ako se dobro sećam
 • Vozi se penzionerski i maksimalna brzina je 110 km/h. Divljanje i jurnjave po putevima su retke
 • Skoro uvek prvog školskog dana imaju radarsku kontrolu brzine oko pojedinih škola
 • Napomena: Ako voziš prebrzo onda sledi velika kazna i kazneni poeni. Ja sam se jednom opeko kazna je bila preko 1 000 EUR i tri kaznena poena.

Evo primera raznih situacija u kružnim tokovima. Kao što sam već napisao treba obratiti pažnju na prilaz kružnom toku i gde se treba pozicionirati kao i na davanje signalizacije žmigavcem.

Kružni tok sa tri kraka
Kružni tok sa jednom trakom ulaz i izlaz
Kružni tok sa dve trake ulaz i izlaz

Što se tiče znakova za priključenje na auto put tu imamo tip znakova sa crvenom strelicom ili sa sve crnim strelicama. U principu crvena strelica je upozorenje vozačima koji su već na auto putu da imaju uskoro priključenje sa desne strane i da budu oprezni a vozačima koji se priključuju na auto put je upozornje da nemaju zasebnu traku na auto putu nego se priključuju vozilima koja su već na auto putu (potencijalno). Kada su sve crne strelice onda znači da vozači koji se priključuju imaju sopstvenu traku što je kud i kamo bezbednije. Moram reći da je samo priključenje na auto put uglavnom dovoljno dugačko tako da se ima vremena da se auto zaleti mada ima izuzetaka od toga pa neka vozač mora biti ekstra oprezan kada se priključuje na auto put ako nema dovoljno dužine za priključenje kako Vas neko ne bi “pokupio”.

Kada je špic i kada su velike gužve a to je uvek na kraju radnog vremena onda u situacijama kada se vozači uključuju na neki put ide pravilo 50/50 tj. jedan auto iz trake kojom se vozi onda iza njega ulazi auto koji se priključuje pa onda opet auto iz trake kojom se vozi i tako naizmenično se propuštaju kako bi saobraćaj mogao kako tako da se kreće

Inače na pojedinim deonicama javni prevoz, taksisti i električni automobili imaju sopstvene trake koje ostali ne koriste i to se naravno poštuje.

Trening vožnja

U nedelju ujutro sam otišao u Nottoden da malo treniram vožnju tj. u mestu gde ću imati polaganje vožnje, ovo iskustvo je bilo krucijalno da na dan samog polaganja budem veoma opušten i znao sam da neće biti problema da položim. Jedino što sam morao da se ceo dan lomatam do tamo i nazad i ceo dan da slušam kako troje pričaju Urdu i sedim dok ostalo dvoje kandidata izvezu njihovu trening vožnju.

Trening vožnja mi je pomogla da unapred znam sve varijante putanja koje mogu da dobije na samom polaganja za vozački jer smo to i uvežbavali. Što sam ja kasnije iskoristio da pomognem svojoj supruzi koja je kasnije isto zamenila svoju dozvolu i položila.

Polaganje vozačkog u Norveškoj

Vozački sam polagao u malom gradiću Notoddenu pola sata vožnje od Kongsberga istočni Telemark, inače grad je poznat po bluz festivalu koji se ovde održava u toku leta čini mi se i po najvećoj drvenoj crkvi u Norveškoj Heddal. Veoma je povoljan ovaj grad za učenje vožnje jer je mali tako da veoma lako može da se savlada i položi test vožnje.

Drvena crkva kod Notoddena – Heddal

Ako se pitate zašto nisam polagao u Oslu gde i živim. Pa ima više razloga:

 • U Oslu se duže čeka da se dobije termin a ja nisam hteo da odugovlačim sa polaganjem
 • U Oslu je komplikovanije da se položi a ja lično nemam potrebu ništa da dokazujem da li sam dobar vozač ili ne već da završim posao u što kraćem roku
 • Ja nisam govorio norveški tako da nazivi mesta kako se piši ili izgovaraju su bili španska sela za mene u tom trenutku a to je važno na samom polaganju jer Vam u određenom trenutku kažu prati put za mesto to i to.
 • Prijatelj me je savetova da polažem u Notoddenu isključivo čak ne i u Drobaku. Ja sam ga poslušao i nisam pogrešio

Ujutro sam stigao u gradić sa instruktorom i još jednim dečkom koji je trebao da polaže onda sam platio za polaganje vozačkog i proverio termin polaganja, nisam morao dugo da čekam i veoma brzo je došao član komisije.

Veoma fin čovek. Otišli smo do auta, u međuvremenu sam ga zamolio ako možemo da koristimo engleski prilikomo polaganja što je on i prihvatio uz izvinjenje da baš i negovori dobro engleski.

U autu mi je objasnio kako izgleda samo polaganje i šta on ocenjuje. Pitao me je imam li šta da kažem ili pitam pre samog polaganja. Ja sam mu objašnjavao o novim pravilima koja su različita nego kod nas čisto da pokažem čoveku da sam nešto naučio.

Izvukao sam karticu na kojoj je bilo pitanje i ruta koju ću voziti. Pitanje je bilo šta je servo i da pokažem na autu i da li auto koji vozim ima servo.

Tokom vožnje sam konstantno razgovarao sa članom komisije kako bih ga malo zamajavao da ne bude sto posto skoncentrisan na moju vožnju i da imam prostora za moguće moje greške i eventualno na taj način dobijem par trenutak njegove nepažnje da ne bi slučajno kočio umesto mene što automatski znači vidimo se za mesec dana.

Vožnja nije bila previše teška ali je trajala preko 45 minuta. Nisam imao nikakvih krupnih grešaka a čovek je brzo video da vozim „tečno“ tako da je i on bio opušten. Pošto je shvatio da sam prethodno trenirao vožnju u Notoddenu pokušao je u jednom trenutku da me malo zbuni pa je zahtevao od mene da ga vozikam po gradu mimo propisane rute ali mu nije uspelo jer je i sam grad bio dosta u radovima tako da smo se brzo vratili nazad na početak.

Što se tiče grešaka jedino kad smo se vratili i trebao sam da parkiram auto u rikverc onda sam to uradio brže nego što je on očekivao i nisam gleda preko ramena nego sam koristio retrovizore ali to nije bio veliki problem. Uglavnom prošao sam što mi je laknulo.

E sad može: Vozi Miško…

Kada položiš, šta onda?

 • Slikaš se u kabini tako što izabereš norvešku zastavu na ekranu i pratiš uputstvo: ukucaš lični broj slikaš se dva puta, kamera je pravo ispred tebe, posle slikanja izabereš jednu od fotografija koju zeliš za vozačku.
 • Odeš na šalter predaš papir da si položio koji si dobio od komisije i neki dokument za identifikaciju
 • Dobiješ papir sa kojim možeš da voziš dok ti ne stigne stvarna vozačka dozvola.
 • Iako su rekli da će mi vozačka stići na kućnu adresu u roku od sedam dana stigla je za četiri.

VAŽNO: Od tog trenutka sam postao član kluba stogodišnjaka pošto vozačka dozvola u Norveškoj važi sto godina od datuma rodjenja za B kategoriju za neke druge kategorije je malo drugačije ali nije ni bitno u ovom trenutku.

Sa važenjem vozačke dozvole od sto godina su smanjeni troškovi da neko sedi i radi na obnavljanju vozačkih dozvola kad isteknu a isto tako za samog vozača nemora da brine da li mu je istekla vozačka dozvola pa da se smara oko vađenja nove.

Koliko košta zamena vozačke dozvole u Norveškoj?

Moram da napomenem da su ovo cene iz 2009-te godine kada sam ja polagao.

 • 2250 NOK – 5 časova vožnje sa instruktorom u Oslu.
 • Gratis – Trening vožnja po Notoddenu. Jedino što sam morao da ustanem rano u nedelju ujutro i da se vozikam po Notoddenu ceo dan sa još dvoje kandidata i ja da vozim ali to se višestruko isplatilo pošto kad sam imao vožnju za polaganje sve mi je manje više bilo poznato.
 • 4500 NOK – Iznajmljivanje auta, organizacija polaganja…
 • 720 NOK – Na dan polaganja u Statens vegvesenu sam platio za polaganje vozackog za kategoriju B
 • 262 NOK – Posle položenog vozačkog platio sam 200 NOK za vozačku dozvolu i 62 NOK za dve fotografije.

Suma sumarum oko 7900 NOK

Kako sam pomogao svojoj supruzi da položi vozački u Norveškoj?

Moja supruga ima duže od mene vozačku dozvolu ali nije bila sigurna kao vozač. Prvo sam joj sredio u istoj auto školi da ima nekoliko časova vožnje i da polaže isto u Notoddenu.

Da bih joj pomogao rentirali smo auto i odvezli se do Notoddena. Ja sam joj pokazao sve varijante kuda može da vozi na polaganju. Onda je ona probala sve dok nije bilo dovoljno dobro.

Žao mi je što smo namučili našeg tada malog sina koji je jadničak morao sve vreme da sedi u kolima sa nama dok mi vežbamo ali sve je ispalo dobro jer je mama položila.

Ako smatrate ovaj članak korisnim i osećate potrebu da nagradite moj trud cenom jedne kafe, donirajte ovde

Dejan Mladenović

Biće mi drago da podelim pre svega svoje iskustvo sa Vama o mom putu integracije u norveško društvo tako da sve što ste želeli da pitate u vezi života, rada, putovanja, integracije u norveško društvo a niste imali koga... Pa vi pogledajte na mom sajtu nadam se da ćete naći mnogo korisnih informacija.

Najnoviji članci