Nazad na vrh

Kako izgleda telefonski intervju za posao u Norveškoj


Kako izgleda telefonski intervju za posao u Norveskoj

Ja sam obavio jako veliki broj telefonskih razgovora, sigurno više od osamdeset, sa raznim menadžerima, HR konsultantima, agentima iz raznih agencija za zapošljavanje i od toliko telefonskih razgovora mislim da sam imao oko pet ili šest zakazanih telefonskih intervjua.

Koliko dugo traje i ko prisustvuje telefonskom intervjuu za posao?

Telefonski intervju obično traje između 45 minuta i sat vremena. Uglavnom se obavlja preko Skajpa. Poslodavac je taj koji zove i obično se razgovara sa HR menadžerom, menadžerom određenog sektora, agentom agencije za zapošljavanje ili kombinacijom nekog od njih.

Šta Vas pitaju na telefonskom intervjuu za posao?

Pitanja u velikoj meri zavise od sagovornika tj. ako je sa druge strane neko ko je tehnički potkovan onda sam dobijao pitanja tehničke prirode ako je pak neko iz kadrovske onda su to pitanja ličnog karaktera i tome slično.

Mene su obično pitali da pričam malo o svojoj profesionalnoj biografiji ali je u tim razgovorima veći akcenat bio na tome kakav sam ja kao čovek, koja su mi interesovanja, kakav bih posao voleo da radim. Tako da je njih obično više interesovao moj lični profil nego profesionalni.

Veoma je važno da se dobro odradi analiza oglasa za posao u kome obično piše kakve lične osobine treba imati za posao tako da su to karakterne osobine o kojima treba pričati i na koji način ih vi koristite u svom poslu.

Jedno od najčešćih pitanja je zašto Norveška i da li imam nekakve veze sa Norveškom. Ja nisam imao nikakve veze sa Norveškom i to uslovno može da se smatra minusom.

SAVET: Tako da recimo ako imate nostrifikovanu diplomu u Norveškoj to je već neka veza sa Norveškom koja može da pomogne.

INFO: Ispričao sam razlog zašto je važno nostrifikovati diplomu u Norveškoj pre nego što dođete kao deo veze sa Norveškom pa izvolite pročitati ovde

INFO: Da biste nostrifikovali svoju diplomu u Norveškoj pročitajte članak Kako nostrifikovati svoju diplomu u Norveškoj gde sam taj postupak detaljno objasnio.

Kako nostrifikovati svoju diplomu u Norveškoj
Kako nostrifikovati svoju diplomu u Norveškoj

Šta raditi sa tremom i imate li je?

Ja sam imao baš veliku tremu na svom prvom telefonskom intervju na samom početku ali kasnije sam se opustio. Moj pristup je takav da nešto što radiš prvi put svaki sledeći put trebaš da uradiš bolje od prethodnog i da izvučeš pouke kako bi bio sve bolji i bolji, tako da sam ja to i radio pa su kasniji telefonski intervjui bili čista rutina i bio sam mnogo opušteniji i često sam se i zabavljao sa svojim sagovornicima, što je baš bilo ok.

Sa srećom u Vašim budućim telefonskim intervjuima. Nadam se da će Vam ovo makar malo pomoći.

Bitna razlika između telefonskog kontakta i telefonskog intervjua

I telefonski kontakt sa kontakt osobom iz oglasa za posao i telefonski intervju sa potencijalnim poslodavcem su deo celokupnog procesa u traženju posla ali se suštinski razlikuju.

Kontaktiranje telefonom kontakt osobe iz oglasa je nešto što vi inicirate kako biste napravili razliku u odnosu na druge kandidate i skrenuli pažnju na sebe.

Telefonski intervju je pak nešto što inicira poslodavac kada Vas razmatra kao potencijalnog i ozbiljnog kandidata za kasniji lični intervju.

INFO: Molim Vas pročitajte kako se ova dva koraka uklapaju u čitav proces traženja posla u Norveškoj u članku Kako tražiti posao u Norveškoj – Korak po korak

Kako tražiti posao u Norveškoj
Kako tražiti posao u Norveškoj – Korak po korak

Ako smatrate ovaj članak korisnim i osećate potrebu da nagradite moj trud cenom jedne kafe, donirajte ovde

Dejan Mladenović

Biće mi drago da podelim pre svega svoje iskustvo sa Vama o mom putu integracije u norveško društvo tako da sve što ste želeli da pitate u vezi života, rada, putovanja, integracije u norveško društvo a niste imali koga... Pa vi pogledajte na mom sajtu nadam se da ćete naći mnogo korisnih informacija.

Najnoviji članci