Nazad na vrh

Kako je živeti u Svelviku


Kakoj je živeti u Svelviku

Kada sam došao u Norvešku prvih nekoliko meseci sam bio smešten u jednom malom mestašcu po imenu Svelvik

Želeo bih pre svega ovom prilikom da se zahvalim Danijeli i njenoj majci Sabiri na gostoprimstvu jer su me primile da živim kod njih iako me je Danijela sasvim površno poznavala, ali o tome nešto kasnije.

Svelvik je malo mestašce pored mora nedaleko od Dramena i nalazi se u Dramen fjordu. Proveo sam tamo svoje prve dane u Norveškoj od druge polovine jula meseca do početka oktobra iako sam ranije imao nameru da pređem u Oslo gde sam radio taj se plan izjalovio jer je potraga za iznajmljivanjem stana potrajala duže nego što sam želeo i planirao

Svelvik – marina

Iako malo mesto Svelvik ima dosta prodavnica (Kiwi, Spar, Rema 1000) mnogo više prodavnica i bolje snabdevenih od Kule u kojoj sam ja živeo pre nego što sam došao u Norvešku a koja je kud i kamo veće mesto od Svelvika.

Tokom kratkog norveškog leta Svelvik je prelep kao i većina mesta na moru, i ima lepu marinu za jahte i čamce. U blizini je i popularno mesto za kajting pošto pogoduju vetrovi za takvu vrstu sporta. Pored toga ima školu, crkvu, tipične norveške drvene kuće i okolno brdašce sa lepim pogledom na okolinu.

Verovatno ono po čemu je Svelvik najpoznatiji jeste najkraća trajekt linija na svetu pošto je tu Dramen fjord najuži i nekoliko puta dnevno trajekt prevozi ljude i automobile sa jedne strane na drugu. Jednom prilikom smo i mi kolima prelazili na drugu stranu pošto mi je put bio mnogo kraći iz Osla preko Drobake nego ići na Dramen a i čisto smo hteli da probamo najkraći trajekt na svetu. Duže se čeka na polazak i samo ukrcavnje nego što traje vožnja ali je korisno i dosta skraćuje putovanje.

Kasnije sam upoznao nekoliko kolega na poslu koju su iz tog mesta ali su i oni u potrazi za poslom se preselili ili u Oslo ili u Dramen.

Mada moram priznati da je Svelvik mesto u kome se skoro ništa ne dešava tako da sam ja svoje slobodno vreme ili provodio u Dramenu ili u Oslu. Pre svega mi je prioritet bio iznajmiti stan jer ipak nisam želeo da deranžiram svoje domaćice i narušavam im njihovu privatnost i mir.

Svelvik – tipična drvena kuća u Norveškoj

Danijelu sam inače upoznao prilikom moje prve posete Oslu kada sam došao po pozivu na moj prvi intervju. Ona je rođaka mog komšije iz Kule tako da sam na taj način uspostavio kontakt. Kada sam dobio posao onda sam zamolio Danijelu da mi pomogne sa smeštajem što je ona i uradila na čemu sam veoma zahvalan.

Ja sam pokušavao da dobijem smeštaj u studentskom domu u Oslu ali nisam bio dovoljno uporan i nisam imao prave informacije tako da se taj moj pokušaj izjalovio.

Sve u svemu na kraju se sve dobro završilo mada moram priznati da je bilo veoma naporno putovati svaki dan iz Svelvika za Oslo i nazad na posao. Ustajao sam svako jutro veoma rano pre pet hvatao prvi jutranji autobus za Dramen onda presedao na voz za Oslo pa na kraju metroom do posla i isto tako nazad sve u svemu nekoliko sati svakog dana, ali svaki početak je težak kasnije sve dođe na svoje mesto.

Ovo je kratka priča o Svelviku i moj razlog za boravak tamo.

INFO: Ukoliko želite da saznate kako sam tražio stan za iznajmljivanje u Oslu onda pročitajte članak: Kako iznajmiti stan u Norveškoj

Kako iznajmiti stan u Norveškoj
Kako iznajmiti stan u Norveškoj

Ako smatrate ovaj članak korisnim i osećate potrebu da nagradite moj trud cenom jedne kafe, donirajte ovde

Dejan Mladenović

Biće mi drago da podelim pre svega svoje iskustvo sa Vama o mom putu integracije u norveško društvo tako da sve što ste želeli da pitate u vezi života, rada, putovanja, integracije u norveško društvo a niste imali koga... Pa vi pogledajte na mom sajtu nadam se da ćete naći mnogo korisnih informacija.

Najnoviji članci