Nazad na vrh

Kako otvoriti račun u banci u Norveškoj


Kako otvoriti račun u banci u Norveškoj

Kada sam došao u Norvešku nisam pojma imao koje su banke ovde zastupljene i koju odabrati.

Inicijalno sam otvorio račun u DNB banci jer su oni imali jedini aplikaciju na engleskom što je meni bilo važno s obzirom na činjenicu da nisam govorio norveški. Mada DNB banka nije baš sjajna po pitanju mnogo usluga tako da sam ja na kraju i zatvorio račun kod njih pre nekoliko godina i više ne koristim njihove usluge.

Sada imam račun u Sbanken koja je potpuno elektronska i veoma sam zadovoljan iako sam bio veoma skeptičan jer kakva je to banka koja nema svoje kancelarije, filijale, i ekspoziture. Pa to bre ni lopovi nemogu da opljačkaju.

Imam račune i u Nordei ali vezano za penziju i nekoliko računa u drugim manjim bankama za različite kreditne kartice.

Potrebna dokumenta za otvaranje bankovnog računa u Norveškoj

Ovo su dokumenta koja su mi trebala kada sam inicijalno otvarao prvi račun u DBN banci:

  • Pasoš,
  • Poreska karta (tax card – skattekort) koja se dobija otprilike nedelju dana po dobijanju radne dozvole na kućnu adresu,
  • Jedinstveni broj u Norveškoj (D-number) koji je upisan u poreskoj karti.

Otvaranje računa nije komplikovano i ne traje previše dugo, ako Vam je bitno da lepo izgledate onda se doterajte pre dolaska u banku da otvorite račun pošto ćete biti slikani (Da ljubi te majka posle ne crveniš pred onima kojima pokazuješ sliku). Za otprilike nedelju dana dobija se kartica, uređaj za online plaćanje (ako ste tražili tu opciju) i PIN brojevi na kućnu adresu.

INFO: Bankovna kartica koja ima vašu sliku može da se koristi za proveru identiteta kad Vam zatreba pošto lična karta kao dokument ne postoji u Norveškoj. Kasnije možete koristiti i norvešku vozačku dozvolu kad je dobijete.

Radno vreme banaka je malo problem u Norveškoj pošto banke ne rade subotom i nedeljom a radnim danima rade samo do tri osim četvrtka kada su neke banke otvorene do pet po podne. Pošto ja ne radim u smenama već samo pre podne to za mene nije najsretnije rešenje ali snalaziću se nije to veliki problem oko koga treba dizati frku.

Kada sam otvarao račun u Sbanci onda sam pasoš nosio u poštu na uvid pošto nisam norveški državljanin a to je način identifikacije.

Izbor banke u Norveškoj

Ovako sam razmišljao kad sam došao u Norvešku tj, kad sam bio zelen i mlad a ako Vas interesuje kako sada razmišljam pa vi me kontaktirajte preko kontakt obrasca i ja ću napisati jedan članak o tome…

Pošto ne govorim Norveški, bar za sada, odlučio sam se za banku koja mi omogućava da radim plaćanja online na engleskom, takođe deo sajta je na engleskom. Kao što sam rekao to je bila DNB banka.

Sada imam račune u Sbanci koja ima odličnu veb i mobilnu aplikaciju kao i odličnu zaštitiu svojih kreditnih kartice od krađe identiteta. Veoma je jednostavno otvarati nove račune i različite vrste računa za štednju, investiranje, maloletno dete itd. Takođe može se raditi porodično budžetiranje a imaju i veoma povoljne kamatne stope na kredite za nekretnine.

Sledeći korak – Radite da zaradite

Ako ste već počeli da radite onda svoj račun pošaljete službi za obračun plata u firmi gde radite i poresku kartu ako to već niste uradili i onda oni mogu da Vam obračunavaju platu i isplaćuju na Vaš račun.

Utiske o prvom danu na poslu možete pročitati u članku Kako izgleda prvi dan na poslu u Norveškoj.

Kako izgleda prvi dan na poslu u Norveškoj
Kako izgleda prvi dan na poslu u Norveškoj

Ako smatrate ovaj članak korisnim i osećate potrebu da nagradite moj trud cenom jedne kafe, donirajte ovde

Dejan Mladenović

Biće mi drago da podelim pre svega svoje iskustvo sa Vama o mom putu integracije u norveško društvo tako da sve što ste želeli da pitate u vezi života, rada, putovanja, integracije u norveško društvo a niste imali koga... Pa vi pogledajte na mom sajtu nadam se da ćete naći mnogo korisnih informacija.

Najnoviji članci