Nazad na vrh

Kako položiti ispit norveškog jezika – Norsk prøve tre


Kako položiti ispit norveškog jezika

Da se malo pohvalim ako dozvolite 🙂

Pre nekog vremena sam dobio i pismenu potvrdu da sam položio i usmeni i pismeni deo ispita.

Ono što je mnogo važnije počeo sam baš intenzivno da koristim jezik na poslu, jeste da se nalupetam kao bubnjar za ceo dan ali nema veze, bitno je da ga koristim.

Sve u svemu još jedan korak bliže ka potpunoj integraciji u norveško društvo.

Usmeni deo norveškog testa – muntlig

Prošli četvrtak sam imao usmeni deo ispita. Pa evo malo o utiscima kako je bilo.
Prvo pitanja koja su bila:

  • Prvo pitanje je uobičajno da se međusobno predstavimo iz koje zemlje dolazimo, šta radimo, i kakav je politički sistem u zemlji iz koje dolazimo.
  • Drugo pitanje je individualno tj. svaki kandidat odgovara samostalno na postavljeno pitanje. Moje pitanje je bilo da pričam o tome kad sam bio mali koji je bio moj san. Moj partner je imala pitanje knjigu koju je čitala da je opiše.
  • Treće pitanje je opet u paru morali smo da diskutujemo da li su norvežani materijalisti u poređenju sa ljudima iz zemlje iz koje dolazimo. Jedan treba da bude za a drugi protiv pa sučeljavanje argumenata.

Moj partner je inače bila Rada naša žena koja je došla da traži posao ovde u Norveškoj tako da smo se ispričali pre samog početka ispita, što u principu može da pomogne da vidite da li ste kliknuli sa partnerom.

Imate spisak pa onda na osnovu tog spiska znate ko Vam je partner. Taj spisak se pravi po abecednom redu prezimena tako da je velika verovatnoća da će Vam partner biti neko sa naših prostora.

Jedna naša devojka koja je ušla pre nas imala je pitanje zašto ima tako mnogo razvoda u Norveškoj.

SAVET: Možda nije loše doći malo ranije pa pitati kandidate kako izlaze koja su pitanja imali pošto se ona ponavljaju pa tako se ima malo vremena da se čovek pripremi šta bi pričao.

Usmeni deo ispita traje pola sata.

Sve u svemu mi smo se siti ispričali a da li je to dovoljno videćemo. Nadamo se najboljem.

REZIME: Bilo je dovoljno i usmeni deo ispita nije tako težak koliko sam ja očekivao. Moram reći da do tada nisam mnogo koristio norveški jezik tako da i sa tako slabom praksom sam uspeo da prođem mada moram napomenuti da sam dovoljno dugo u Norveškoj tako da sam se naslušao jezika ako ništa drugo.

Usmeni položen

Pismeni deo norveškog testa – skriftlig

Za one ljude koji nisu upoznati pismeni deo ispita sastoji se iz tri dela:

  1. Slušanje: pušta se CD sa kratkim dijalozima i odgovara se na pitanja. Svaki dijalog se ponavlja još jednom
  2. Čitanje teksta: treba pročitati tekstove i odgovoriti na pitanja
  3. Pisanje sastava: pišu se dva sastava, jedan je kraći a drugi treba napisati najmanje 200 reči

Slušanje norveškog

Slušanje traje nekih pola sata. Svaki dijalog se ponavlja dva puta. Mislim da su dijalozi bili teški i nisam siguran sa jednim brojem dijaloga ali videćemo da li sam dovoljno uradio da prođem. Bilo je ako se dobro sećam 22 pitanja ukupno.

Čitanje norveških tekstova

Čitanje traje nekih sat vremena i sastoji se iz četiri tekstova i za svaki tekst ima pitanja na koja se odgovara. Ne mogu da se setim koliko je bilo ukupno pitanja ali mislim da je bilo nekih dvadesetak.

  • Jedan tekst je bio o tipu koji je bio vođa Kontiki ekspedicije,
  • zatim tekst o autobusu za davaoce krvi,
  • treći tekst je bio o ravnopravnosti među polovima u odnosu na visinu zarade i
  • poslednji tekst je bio da se za određene osobe pronađe koji im posao odgovara od ponuđenih. Za neke osobe je moguće da im više poslova odgovara.

Sve u svemu to mi nije bilo teško i mislim da sam to veoma dobro uradio.

Pisanje norveškog sastava

Kraći sastav je bio da se napiše članak lokalnim novinama o tome da u kraju gde živiš ima mnogo grafita po zidovima i koje je tvoje mišljenje o tome.

Duži sastav je bio da se izabere jedan od dva ponuđena i ja sam izabrao da pišem o tome kako je biti stranac u Norveškoj. Traženje posla, smeštaja, odnos sa norvežanim, hrana, klima. Ne mogu da se setim koja je bila druga opcija ali nije ni važno. Za ovaj deo ispita ne brinem previše i mislim da sam dovoljno napisao.

Pitalo me je nekoliko ljudi koliko sam sastava napisao kao deo priprema za ispit i moj odgovor je NIJEDAN.

Pitate se možda zašto. Pa jednostavno ja sam na polaganje ispita gledao kao na šta treba uradit da se prođe test. Po meni to je primena gramatike koja se uči na kursu tako da mi je bilo sve jedno koji će sastav biti. Koji god da je sastav onda treba pisati složene rečenice i upotrebiti pravilan redosled reči u njima, zatim upravni govor, pasiv, itd.

SAVET: Naučite pisanje složenih rečenica sa at, fordi, for at uz upotrebu ikke. Zatim pasivne rečenice. Uz to sam koristio još i lure på, derfor, dersom i tome slično.

Pismeni položen

Korisni linkovi za polaganje norveškog testa

Šta uraditi sledeće?

Pošto imate položen test norveškog jezika onda to možete da iskoristite kao uslov za dobijanje stalnog boravka posle tri godine. Saznajte više o dobijanju stalnog boravka u članku: Kako dobiti stalni boravak u Norveškoj

Nekim profesijama položen ispit može da bude uslov za dobijanje posla a kako doći do posla možete više o tome saznati čitajući: Kako tražiti posao u Norveškoj – Korak po korak

Kako dobiti stalni boravak u Norveškoj
Kako dobiti stalni boravak u Norveškoj
Kako tražiti posao u Norveškoj
Kako tražiti posao u Norveškoj – Korak po korak

Ako smatrate ovaj članak korisnim i osećate potrebu da nagradite moj trud cenom jedne kafe, donirajte ovde

Dejan Mladenović

Biće mi drago da podelim pre svega svoje iskustvo sa Vama o mom putu integracije u norveško društvo tako da sve što ste želeli da pitate u vezi života, rada, putovanja, integracije u norveško društvo a niste imali koga... Pa vi pogledajte na mom sajtu nadam se da ćete naći mnogo korisnih informacija.

Najnoviji članci