Nazad na vrh

Kako uraditi spajanje porodice u Norveškoj


Kako uraditi spajanje porodice u Norveškoj

Procedura za spajanje porodice u Norveškoj

Sada je proces apliciranja za spajanje porodice poprilično jasno definisan na samom sajtu UDI-a. Tako da je najbolje da kliknete na ovaj link UDI lista portrebnih dokumenata.

Za spajanje porodice aplicira se preko ambasade ili mnogo češći slučaj da se dođe u Norvešku i aplicira u samoj Norveškoj pa se onda čeka na odgovor. U vreme kad smo mi aplicirali Srbija nije bila na belom šengenu već su bile vize za posetu tako da smo morali da apliciramo preko ambasade, čekamo da dobijemo odgovor da je slučaj rešen i onda sam ja putovao u Srbiju da se preselimo.

Kada kliknete na link koji sam Vam pokazao gore imate tri opcije za spajanje porodice u zavisnosti ko je “sponzor” tj referentne osoba:

 1. Spajanje porodice sa državljaninom izvan evropske unije
 2. Spajanje porodice sa državljaninom evropske unije
 3. Spajanje porodice sa norveškim državljaninom
UDI – spajanje porodice

Sledeči korak je da unesete u kom odnosu je osoba koja aplicira sa referentnom osobom: Suprug, supruga, partner, dete, treba da se venčaju, baba/deda, usvojeno dete, itd.

Treći korak je da unesete državljanstvo osobe koja aplicira (recimo kao primer ja sam uzeo Srbija):

UDI – spajanje porodice

Potrebna dokumenta za spajanje porodice u Norveškoj

Da bi ste saznali koja Vam dokumenta trebaju za spajanje porodice najbolje je da to proverite na sajtu UDI-a kao što sam Vam pokazao u prethodnom podnaslovu. Najčešće je spajanje porodice sa nekim ko radi u Norveškoj tako da je potrebno imati sledeća dokumenta:

 • Obrazac za apliciranje (ako se aplicira preko ambasade)
 • Opciono – Punomoć ako Vas neko zastupa u procesu apliciranje
 • Lista potrebnih dokumenata koju štampate sa sajta UDI-a
 • Pasoš osobe koja aplicira sa kopijom svih korišćenih strana u pasošu
 • Kopije svih koršćenih strana pasoša referentne osobe koja je u Norveškoj
 • Venčani list – najbolje da je na međunardnom obrascu tako da nemorate da prevodite na engleski, ali treba apostile pečat.
 • Opciono – Ako ste prethodno bili venčani ili Vam je prethodni supružnik preminuo onda dokaz o tome.
 • Opciono – Pismeno objašnjenje ako nemate neki od gore navedenih dokumenata
 • Ugovor od poslodavca “sponzora” koji radi u Norveškoj
 • Poslednja tri isečka od plate osobe koja radi u Norveškoj

Napomena: Kopije dokumenata moraju biti overene kod notara ako se aplicira u ambasadi.

Napomena: Apostile pečat u Vašoj zemlji HCCH (može da se obavi u sudu)

Koliko dugo se čeka na spajanje porodice u Norveškoj

Na samom sajtu UDI ima statistika o tome ali mislim da nije tako precizna. Link Vam je ovde UDI

Ako se dobro sećam mi smo aplicirali u februaru ili martu a dobili odgovor krajem maja i ja sam otišao početkom juna po familiju.

Naše iskustvo u spajanju porodice u Norveškoj

I jedna veoma lepa vest za moju porodicu, dobili smo spajanje i uskoro idem u Srbiju po njih. (Bio je to Juni 2009-te godine).

Moram da napomenem da je proces po meni predugo trajao i da je administracija veoma spora. Ja sam čak pokušavao neku prepisku emailom sa njima.

Pošto su mi pisali nešto u fazonu kako oni mene razumeju ali slučaj još nije završen i sve tako neko bla bla bla i toliko su me iznervirali da sam im na kraju napisao.

Gospodo vi ne znate kako je meni i ne zanima vas jer vi kad završite radno vreme idete kući kod svojih voljenih a ja kad završim radno vreme idem na skajp. Moje dete koje ima samo godinu i po dana više ne zna ko mu je tata jer ja nisam pored njega i ono nije pored mene u Norveškoj. Kad biste umesto svojim kućama, kad završite radno vreme, išli negde u izolaciju možda biste makar malo razumeli kako je biti bez porodice.

Napomena: Dok smo čekali spajanje, supruga i dete su mi bili samo jednom u poseti i dobili su vizu za posetu tačno onoliko dana koliko im je važila avionska karta tj. 10 dana. Svašta bih sad napisao ali se suzdržavam… Grrr….

Ako smatrate ovaj članak korisnim i osećate potrebu da nagradite moj trud cenom jedne kafe, donirajte ovde

Dejan Mladenović

Biće mi drago da podelim pre svega svoje iskustvo sa Vama o mom putu integracije u norveško društvo tako da sve što ste želeli da pitate u vezi života, rada, putovanja, integracije u norveško društvo a niste imali koga... Pa vi pogledajte na mom sajtu nadam se da ćete naći mnogo korisnih informacija.

Najnoviji članci