Nazad na vrh

Kako uštedeti prilikom servisiranja automobila u Norveškoj


Kako uštedeti prilikom servisiranja automobila u Norveškoj

Jedan od velikih godišnjih troškova je godišnji servis automobila koji naravno mora da se odradi kako bi naš “ljubimac” nastavio da radi kako treba.

Nažalost sve što se tiče automobila nije baš jeftino u Norveškoj tako da je pametno naći neko jeftinije rešenje.

Način kako ja (a to rade i mnogi drugi ljudi koje poznajem) štedim na servisu automobila u Norveškoj je veoma jednostavan. Ja neradim servis u Norveškoj već to odrađujem u Švedskoj.

U ovom članku ću vam pokazati uporedne podatke za servisiranje koja sam ja obavio u ovlašćenom servisu Hyundaija koji ja vozim.

Uporedna cena godišnjeg servisa automobila u Norveškoj i Švedskoj

Cena u svakom slučaju zavisi od mnogo faktora: modela, starosti automobila, servisa itd.

Ja imam uporedno podatke za ovu godinu i prošlu godinu za moj automobil Hyundai i40 karavan 1,7 TCI Dizel motor 2012-to godište.

ServisCena u NorveškojCena u ŠvedskojUštedaUšteda %
7 god.8 500,003 980,004 520,0053,17%
8 god.9 245,007 075,002 170,0023,47%
Uporedna cena godišnjeg servisa u Norveškoj i Švedskoj

Kao što vidite ušteda je prošle godine bila mnogo veća ali nije zanemarljiva ni za ovu godinu.

Ovde mi je ponuda koju sam dobio od Mobile u Norveškoj. Nažalost kvalitet fotografije nije baš najbolji ali to je najbolje što sam umeo napraviti.

Ponuda Mobile u Norveškoj

Ovde mi je ponuda od švedskog ovlašćenog Hyundai servisa iz Arvike.

Ponuda iz Švedske

Ovde je čeklista stvari koje su proverili na mom autu:

Čeklista odrađenih aktivnosti na servisu

Sada je na Vama da razmislite da li se i Vama isplati raditi isto.

Koliko traje godišnji servis automobila

Što se tiče godišnjeg servisa u Norveškoj moje iskustvo u Hyundai ovlašćenom servisu je bilo da godišnji servisi traju skoro puno radno vreme a nekoliko puta sam bio pozivan da ako je moguće auto ostane još jedan dan ekstra kako bi se servis završio.

Kada kažem puno radno vreme to znači da isporučim auto rano ujutro oko sedam a dobijem poziv da pokupim auto pred kraj radnog vremena oko četiri popodne.

Što se tiče servisiranje auta u Švedskoj moje iskustvo je kranje pozitivno za sada. Odradio sam do sada dva godišnja servisa i oba puta sam dobio veoma brzu u kvalitetnu uslugu tj. servis je odrađen za nekih tri sata.

Čisto kao napomena servis u Švedskoj sam odradio u ovlašćenom Hyundai servisu u Arvici.

Kakva je usluga servisiranja automobila

Pre nego što odgovorim kakvu uslugu, po mom mišljenju, sam dobijao i u Norveškoj i u Švedskoj želeo bih da napišem kakvu bih voleo uslugu da imam.

Ja bih bio presrećan da neki auto servis se seti i napravi opciju koju bi ponudio svojim klijentima da snimi uslugu koju pruža. Evo kako bih ja to voleo. Da se lepo na početku pretstavi osoba koja će raditi servis i da onda snimi celokupan servis koji ću ja dobiti ili na USB-u ili na DVD ili slično. Na taj način bih ja ako želim mogao da vidim ko je i kako radio uslugu koju sam ja debelo platio.

Kao što sam već napisao usluga u Norveškoj je bila mnogo duža nego u Švedskoj. Dok mi je auto bio u garantnom roku imao sam nekoliko popravki koje pokriva garancija. Očekivao sam da su popravku uradili po principu skinemo pokvaren deo i stavimo novi deo.

Medjutim, kada sam po isteku garancije uzeo stvar u svoje ruke i otvorio da pogledam rikverc kameru bio sam zatečen i razočaran. Umesto da zamene pokvareni deo oni su karabudžili sa pokvarenim delom stavljajući selotejp, topili neku gumu da naprave izolaciju. Sve u svemu tu se petlja na veliko a pretpostavljam da sam Hyundai ne zna mnogo o tome, mada ko će ga znati ko šta tu radi ili neradi.

Što se tiče kvaliteta rada u Švedskoj tu sam optimističan jer recimo kada sam bio pre nekoliko dana i po završetku servisa kada sam preuzimao auto kontakt osoba mi je pokazala listu stvari koje je su odradili. Napomenuo mi je da nisu mogli da “apdejtuju” navigaciju. Zatim mi je rekao da su zategli sajlu papučice kvačila. Jednostavno uradili su stvari koje nisam tražio niti očekivao da će uraditi.

Zašto sam odradio servis u Arvici

Kada sam proveravao koji mi je najbliži Hyundai ovlašćeni servis onda sam naša da je to u Arvici.

Moram da priznam da sam prvo mislio da je to neki stari automehaničar i da sam servis nije ništa posebno ali kad sam prvi put došao tamo prošle godine to je nov prelep autosalon i izgleda kranje profesionalno.

Isto tako Arvika je lep mali uspavani gradić na jezeru gde inače staje voz iz Osla za Štokholm tako da kad je lepo vreme može se malo i prošetati i uživati.

Oldtajmer u Arvici
Oldtajmer u Arvici
Arvika i mali parkić sa jezercetom

Kako dodatno uštedeti prilikom putovanja u Švedsku

Po meni veoma je korisno iskombinovati ovaj put do servise sa još nekim razlozima koji omogućavaju dodatnu uštedu.

Kupovina u Švedskoj

Jedan očigledan razlog je obavljanje kupovine koju sam ja odradio posle servise. Više o tome možete pročitait u članku “Kupovina u Švedskoj u vreme Korone“.

Kupovina u Svedskoj u vreme korone
Kupovina u Švedskoj

Kupiti i zameniti auto gume

Sledeće godine planiram da pored godišnjeg servisa odradim i zamenu zimskih guma tako da ću pratiti da li tu ima uštede i kolika je.

P.S. Ako znate još neki vid uštede molim Vas ostavite to u kontakt obrascu.

Dejan Mladenović

Biće mi drago da podelim pre svega svoje iskustvo sa Vama o mom putu integracije u norveško društvo tako da sve što ste želeli da pitate u vezi života, rada, putovanja, integracije u norveško društvo a niste imali koga... Pa vi pogledajte na mom sajtu nadam se da ćete naći mnogo korisnih informacija.

Najnoviji članci